Marketing éttermeknek - Hogyan csináljuk jól?

A háttérben a Jenny’s food étterem számára készített webes grafikánk látható, köszönjük, hogy megosztottátok a reklámanyagunkat!

Marketing

Hogyan csináljuk jól a marketinget, ha már rendelkezünk gyorsétteremmel, étteremmel? Nagyon-nagyon sok múlik egy étterem online megjelenésén, csakúgy, mint a valóságban. A vevők vagy éhesebbek lesznek a jó marketingtől, vagy minden étvágyuk elmegy a rossz reklámozástól 🙂  Tanuljunk a nagyoktól! Vegyük sorban a tennivalókat. Ebben a cikkünkben megemlítünk tapasztalatot rossz marketingről, és tippeket, tanácsokat jó marketing szokásokról, esettanulmányok és tények alapján. 

Ételfotózás és képszerkesztés, weboldalkészítés, megfelelő hirdetési felületek, nagyjából ezeket a területek fogjuk érinteni.  

Ételfotózás és online megjelenés

Ha étterem hirdetésről, marketingről van szó, előbb rendelkeznünk kell az ehhez szükséges forrásokkal. Hogy a képeink tökéletesen nézzenek ki, nem csak a fotóknak kell jól sikerülniük. Legyen az étterem is dizájnos, vevőcsalogató. Erre számtalan megoldást láthatunk pl.: az újabb KFC éttermekben. Ilyen például a budapesti Deák Ferenc téren található KFC étterem. 

Ebben az étteremben számtalan jó dizájnbeli megoldást láthatunk, persze apróbb hibákat itt is felfedezhetünk, de összességében nézve jól alkalmazzák, amit a dizájnról és marketingről tudni lehet. De mi most nem az étteremre térnénk ki, hanem inkább erre: 

A KFC nagyszerű megoldásokat alkalmazott a weboldalán. Alapból az éhes vevő valószínűleg azért keresi fel a weboldalt, hogy lehetőleg újabb ajánlatokról, vagy a legközelebbi étteremről keresgéljen a weboldalon. A színek pszichológiája a marketingben c. cikk  alapján, amiről korábban írtunk is, és eredetileg a Digital Synposis adta ki, a KFC egyből a vörös színnel kezdi. Most ezt a színt nem a szerelemhez kell kötnünk, itt más szerepe van. Gondoljunk bele, ha egy éhes vevő a weboldalra téved, és meglátja ezt a színt, tudat alatt is még jobban erősidik benne a gondolat, hogy ennie kellene. Ez után mit tesz a KFC? Egyből felsorolja az éppen aktuális kínálatát, amit a látogató igazán könnyedén tud böngészni az oldalra húzhatós megoldással. Ha a képeket tanulmányozzuk, pixel pontosan beállított képeket láthatunk, az étel és csomagolás főszerepével az előtérben. A weboldal egyáltalán nincs túlbonyolítva, a képek egyértelműek, a mondanivaló gyorsan átjön a látogató számára. Mit tanulhatunk ezekből? 

Először is, ha komoly cég vagyunk, legyen meg a weboldalkészítés. Ez legyen jól átgondolt weboldal, profi fotókkal, összekötött közösségi média oldalakkal, hogy könnyű legyen az átjárhatósag egyik és a másik között. Ha weboldalt készíttetünk, akkor határozzunk meg konkrét célokat! A KFC példája alapján a weboldal egy egyedi megjelenítési felületet biztosít az éttermünk részére, ahol sajátosan, egyedi igényekre szabva tudjuk tálalni az ételünket a látogató részére. Fontos, hogy a weboldal legyen elérhető mindenféle termékünkön, ételcsomagoláson, számlán, nyugtán, céges autón stb. A weboldalon legyen konkrét célunk: juttassuk el a vevőt az éttermünkig, adjunk neki kupon által kedvezményt, bírjuk rá, hogy adjon le egy gyors online rendelést, előrendelést, vagy a weboldalon keresztül cseteljen velünk, vagy irtakozzon fel aktuális ajánlatainkra. Számos előnye van, ha a weboldalkészítésen túl vagyunk, hiszen sok eszközzel tudjuk elemezni a látogatók igényeit és viselkedését a weboldalalunkon keresztül, de most ne menjünk bele a technikai részletekbe. 

Második tanulság: a cég online megjelenítését bízzuk profikra! Lehet, hogy tetszik nekünk a zöld szín, de biztos, hogy a zöldnek az a bizonyos árnyalata, ami nekünk mint tulajdonosoknak tetszik, az beleillik a szakértők által összeállított színpalettákba, és egyátalán összhangba hozható az adott étellel, vagy profillal amit hordoz az éttermünk? Kérdezzük meg mindig a szakmabeliek véleményét, tanuljunk a nagyobb étermek megjelenéséből, hiszen ők már jó okkal bejárták ezt az utat, sőt, bizonyos cégek konkrétan kísérleteket futtatnak, hogy a gyorsételek vásárlása még gyorsabban történjen. 

Harmadik tanulság: ne legyünk felszínesek. Ha valamit csinálunk, csináljuk jól. Ha az ételeinket népszerűsítjük, ne amatőr fotókon keresztül tegyük ezt meg. Ami kikerül facebookra, twitterre, instagramra, azt sokan látni fogják, és ha egy amatőrnek tűnő kinézet, amit a közönség elé tárunk, akkor ne várjunk komoly forgalamat és igényes vásárlókat az online csatornákon keresztül. 

Online marketing: rossz példa

Néhány hónappal ezelőtt egy neves budapesti étteremlánc egyik vezető alkalmazottjával beszélgettünk. Ez a pizzéria magyar tulajdonú, és valójában 100%-ig magyar eredetű étteremlánc (sokszor Majkával hirdetik a termékeiket online). Több pizzériájukban is jártunk, és a belvárosi éttermeik egész ügyesek, és megrendelésük is van bőven. Ám az egyik éttermük forgalma aggasztó, de ezt az alkalmazott még erőteljesebben fejezte ki.

A beszélgetés során fény derült rá, hogy az étteremlánc ezen bizonyos létesítménye teljes kudarcra van ítélve (pedig Budapest egyik igen forgalmas területén található), és valójában le kellene rombolni, és előlről kezdeni az egészet. Mi megdöbbenten kérdeztük, hogy hogyan lehet ez? 

A beszélgetés alatt érdekes tényekre derült fény: ilyen például, hogy az étterem összhangja, a belső dizájn vagy enteriőr, az átgondolatlan reklámozás és hirdetés mind mind hozzájárult, hogy ez a bizonyos étterem jóval az elvárások alatt teljesít (az alatt a 2 óra alatt, amíg mi voltunk ott, 3-4 vendég volt, és általánosságban véve sincs nagyobb forgalmuk). Nem sokkal a beszélgetés után elemeztük az étteremlánc aktuális éttermének honlapját és marketing megjelenését, és tényleg rá kellett döbbennünk, hogy ugyan elég mennyiségű információt közölnek a látogatókkal, ám általában ez az információ átgondolatlanul van közölve, és a megjelenés tálalása pedig szintén gyengécske, nem fedezhető fel összhang, és átgondoltság a tartalmak között. 

Részletekbe itt sem szeretnénk belemenni, de jó tudni, hogy egy ilyen viszonylag nagy étteremlánc is elismeri, hogy milyen sokat számít az online megjelenés, és a belefektetett energia, és persze egy stílusosan kialakított étterem. 

Online hirdetési felületek

Facebook, Instagram, Google Adwords. Jól ismert fogalmak, és ha jól vannak használva, akkor bizony jó forgalmat is hozhatnak az éttermünk számára, az online marketing segítségével. A közösségi média felületeket az online marketingben úgy kell kezelnünk, mint a weboldalunkat. Átgondolt dolgokat kell kiraknunk, hiszen ez bizalmat szavaz a látogatóink felé. Minden igaz ezekre a felületkre, amit az Ételfotózás és online megjelenés rész alatt írtunk. Persze számtalan módon felhasználhatjuk ezeket az eszközöket az online marketingben, de mindig tartsuk szem előtt, hogy az igényes megjelenés nagyobb eséllyel hoz látogatókat, mint az amatőr tartalmak.

Kapcsolat

  • villammarketing.office@gmail.com
  • + 36 70 619 8000
  • H-P 8.00 - 16.00

Ha felkeltettük érdeklődését, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot további tanácsadással kapcsolatban. Személyes tanácsadásra van lehetőség, óra alapon történő számlázással.

×

Cart