A következő iPhone hajlított kijelzővel jöhet

A következő iPhone hajlított kijelzővel jöhet

Ezen a héten már korábban a Bloomberg írt róla, hogy az Apple dolgozik – legalábbis már tervbe vette – egy hajlított kijelzőjű iPhone elkészítését. Ellentétben a samsung modelljeivel, amelyek a szélein görbülnek, ez az elméleti iPhone hosszában, befelé görbül, akárcsak egy banán. 

Ez egy nagyszerű ötletnek tűnik. Ugyan az Apple messze van attól, hogy először használja ezt a dizájnt, de mióta a tech egy kicsit kiesett a telefonok látóköréből, éppen ideje egy kicsit visszahozni azt.  

A hajlított kijelzők strapabíróbbak

Egy hajlított kijelzőnek jóval kisebb a valószínűsége, hogy megkarcolódik egy esetleges leejtés esetén, mint a jelenlegi lapos kijelzőknek. 

Eléggé nyilvánvaló, ha egy kicsit átgondoljuk. Ha egy lapos kijelzőt leteszünk az asztalra, az egész üveg felülete közvetlen érintkezik bármilyen tárggyal ami meg tudná azt karcolni. Még ha csak egy gyengédebb hajlítás is van a kijelzőben, ebben az esetben a kijelzőnek már csak a felső és az alsó része érintkezik közvetlenül az “ellenséges” felülettel. 

Ugyanez érvényes minden leejtésre: amíg egy szerencsétlen esés betörheti az egész kijelzőt, a hajlított kijelzőnél valószínűleg csak egy kisebb repedéssel számolhatunk. 

A hajlított telefonok ergonómikusabbak

Egy banán alakú iPhone biztosít minket arról is, hogy elsőkörben biztosan nem az lesz a gond, hogy leejtjük a telefont. A hajlított forma miatt a telefon sokkal jobban illeszkedik a kezünkbe. 

Ha most képzeletben, vagy gyakorlatban felvesszük a kezünkbe a telefonunkat, akkor észrevehetjük, hogy van egy kis hézag a tenyerünk és a telefon hátulja között. Ez igazából azt jelenti, hogy valójában csak az ujjbegyeink tartják közvetlenül a telefonunkat, és így értékes felületet veszítünk a tapadásért felelős felszínből. Az új iPhone nem csak praktikus, hanem még jó érzés is lesz kézbevenni. 

 

Segíti a szoftverélményt

Egy hajlított kijelző jelentősen csökkenti a távolságot amit a hüvelykujjunknak kell megtenni, hogy elérjük a képernyő tetejét, vagy alját. 

A hajlított forma megint csak visszaköszön a praktikus kialakításban, hiszen tökéletesen követi a kezünk formáját, és így megkönnyíti az interakciókat. Sokkal könyebb így elérni a felhasználói felület elemeit, pl gombokat, linkeket a kijelzőn. Az Apple állítólag dolgozik egy 6.5 inches telefonon, de a hajlított kijelző biztos, hogy még hosszabb utat fog bejárni, ha a kényelmes használatot vesszünk szempontnak. 

Lg G flex
A G Flex 2 jóval megelőzhette az idejét

Még egy kis bónusz: A hajlított kijelző segít, hogy az arcfelismerés akkor is működjön, ha a telefon csak az asztalon lapul éppen, hiszen a kamera könyebben veszi ebből a szögből a gazda orcáját. Ez valamennyire engeszteli azokat, akik hiányolják a Touch Id-t. 

Magával ragadó

A túlon-túl hajlított tévék ideje lejárt, de ezek a hajlított kijelzők megadhatják azt az élményt, amit a tévék nem tudtak, hiszen  ez az alak természetesen követi a szemünk betekintési szögét. Ez a leghatékonyabb megoldás óriáskijelzők esetében (pl IMAX mozi), vagy egy olyan kijelző esetén, ami nagyon közel van a szemünkhöz (pl monitor). 

Az utóbbi eset igaz a telefonokra is. Mostanában, hogy a telefonok általában a 6 inches átlónál nagyobbak, az emberek sokkal valószínűbben néznek teljes filmeket vagy sorozatokat a telefonjaikon. Egy könnyed görbület a kijelzőn bizony nagyot dobhat az élményen, és főleg a sokat szóbanforgó iPhone X Plus esetén. 

Ez a kialakítás még abban is segíthet, hogy a sokszor zavaró napfény tükröződését visszaszorítsa szabad ég alatt való használat esetén. 

Almáéknak sikerülhet

Ismét hangsúlyozzuk, nem az apple-é a spanyol viasz. Inkább a már meglévő technológiát próbálják tökéletesíteni, mint az már néhány esetben bebizonyosodott. Ez történhet majd a hajlított kijelző esetén is. 

Viszonyításképpen, a Google / Samsung Galaxy, illetve a Nexus az egyik olyan telefon volt 2011-ben, amelynek görbített kijelzője volt. Az LG is próbálkozott ezzel a G Flex nevű modellnél, jó néhány évvel ezelőtt. 

Tegyük hozzá, egyikük sem jutott sokra. Talán mert az OLED kijelző még nem volt eléggé kiforrt, hiszen ha emlékszünk, akkoriban még az LCD kijelző volt a vezető tech, aminek sajnos nevetségesen túlzott árnyalatai voltak. Ekkor a hajlított kijelző még komplikáltabbá tette a dolgokat. 

Most már más idők járnak. Az Apple, akinek mindig is kedvence volt az LCD kijelző OLED-re váltott az iPhone X-től kezdve, és állítólag már saját megjelenítési technológián dolgoznak. 

Ez az Applenek igazi dizánjbeli előnyt adhat. Amíg a bevágás az iPhone X-en egy egyedi részletnek tűnt először, most már rutin feladat. Hasonló lehet az is, hogy elválasztják az iPhone-t a jól megszokott lapos kijelzőtől, és ne felejtsük el, az Apple bizony használt ilyen számítógépeket is: 
https://en.wikipedia.org/wiki/IMac_G3 
Most, hogy a keret nélküli kijelzők már megvalósult technológiának számítanak, bátran merjük mondani, hogy merészebb dizájnra számíthatunk. 

Kiemelt kép: Martin Hajek / iDrop News

Vélemény, hozzászólás?

 
×

Cart